origen pijama
Curiositats, pijama

Per què es diuen pijames? Descobreix el seu origen i dades curioses

Els pijames són una peça essencial a les nostres vides, tan comunes que poques vegades ens aturem a pensar en el seu nom. T’has preguntat alguna vegada per què es diuen pijames?

En aquest article, explorarem el fascinant origen d’aquesta paraula, la seva evolució en diferents cultures i algunes dades curioses que potser no coneixies. Comencem!

Origen de la paraula “pijama”

La paraula “pijama” té el seu origen en l’hindi “pāy-jāma”, que al seu torn prové del persa “پایجامه” (pāy-jāmeh). En aquestes llengües, “pāy” significa “cama” i “jāmeh” significa “roba” o “vestimenta”.

Originalment, els pāy-jāmeh eren pantalons lleugers i còmodes que s’usaven a Pèrsia i a l’Índia.

por que se llama pijama
Imatge de npr.org

Introducció a Occident

El terme i la peça van arribar a Europa a través dels comerciants i colonitzadors britànics al segle XVII. Els britànics, fascinats per la comoditat d’aquestes peces, van adoptar tant el concepte com el nom, adaptant-lo a la seva fonètica com “pajamas”.

A partir d’aquí, el seu ús es va estendre per tot el món occidental, transformant-se en el que avui coneixem com pijames.

Copyright Fashion and Textile Museum.

L’evolució del pijama en diferents cultures

Índia i Pèrsia

En les seves terres d’origen, els pāy-jāmeh no estaven restringits a l’ús nocturn. Eren peces versàtils que s’usaven tant en la vida quotidiana com en ocasions especials. Confeccionats en teixits lleugers com cotó o seda, eren ideals per al clima càlid.

Regne Unit

En arribar al Regne Unit, els pijames es van convertir ràpidament en una alternativa popular a les tradicionals camises de dormir. Els britànics van apreciar la seva comoditat i practicitat, especialment en un context de llar i descans.

Espanya i Amèrica Llatina

A Espanya i Amèrica Llatina, la paraula “pijama” es va adoptar directament de l’anglès, mantenint la seva pronunciació original. Amb el temps, l’ús del pijama es va consolidar com una peça exclusivament nocturna, destinada a proporcionar comoditat i benestar durant el son.

VEURE PIJAMES MASSANA

pijama familia conjunto

Dades curioses sobre els pijames

Saps que…?

  1. Pijames de dia: A la dècada de 1920, hi va haver una breu moda en què les dones usaven pijames com a roba de dia, especialment en ambients informals com la platja o la llar.
  2. Pijames en la cultura popular: Els pijames han aparegut en nombroses pel·lícules i sèries de televisió, convertint-se en un símbol de confort i llar. Qui no recorda a Hugh Hefner amb la seva icònica bata de pijama?
  3. Dia Nacional del Pijama: En alguns països, com els Estats Units, se celebra el Dia Nacional del Pijama, una divertida excusa per passar el dia en pijama, promovent la comoditat i l’autocura.
Imatge de lamodepyjama.blogspot.com

Conclusió

La propera vegada que et posis el pijama, recorda que portes una peça amb una rica història i un recorregut cultural fascinant. Des dels antics pāy-jāmeh de Pèrsia i Índia fins als moderns pijames que coneixem avui, aquesta peça ha demostrat ser molt més que una simple vestimenta per dormir.

Esperem que aquest viatge per la història i l’origen dels pijames t’hagi resultat tan interessant com a nosaltres. I tu, quin tipus de pijama prefereixes? Alguna vegada has pensat en la història darrere de les teves peces favorites? Deixa’ns els teus comentaris i comparteix aquest article amb els teus amics!

VEURE PIJAMES MASSANA

Previous Post Next Post

You Might Also Like